.entry-dateline { display: none; }

Tekemisen sietämätön vaikeus.

Asiat, joiden kanssa taistelen jatkuvasti ovat lepokitkan voittaminen ja keskittymisen pitäminen. On vaikea aloittaa ja pitää itsensä vauhdissa, varsinkin jos tehtävä on vaativammalla tasolla, oman hiekkalaatikon ulkopuolella ja vaatii ponnistelua.

Blogin kirjoittaminen on tästä hyvä esimerkki: minulle vierasta, ahdistaa, ponnistus.

Ja kun tähän tilanteeseen ajaudutaan, tapahtuu mielenkiintoista. Keskittyminen katoaa ja KAIKKI muu alkaa kiinnostaa enemmän ja tuntua tärkeämmältä, malliesimerkkinä allekirjoittaneen kohdalla asia nimeltä Internet.

“Hei! Täällähän on ihan mahtava artikkeli, joka liittyy just siihen hommaan mitä olen tekemässä!!!”

Ja sitten se onkin menoa… Tuon ihan loistavan artikkelin jälkeen löytyi ’Related’ -osiosta yllättäen toinen. Ja siihen liittyvä video oli tietenkin pakko katsoa. Päädyttiin siis YouTube’en. Sieltä löytyi lisää mielenkiintoista tutkittavaa. Ja…

Osa teistä tietää tunteen. Ne teistä joilla ei ole hajuakaan mistä kirjoitan:

  1. Olen teille suunnattoman kateellinen
  2. Onko sinulla kuitenkin sähköt?

Mukaani tarttui jostain joskus hyvä vinkki: 1C-4C. 1 x consume, 4 x create. Pitää siis saada 4 kertaa enemmän tavaraa paperille, kuin mitä surffaus-intoilua ja esimerkiksi uuden lähdemateriaalin lukemista.

Välillä tuntuu, että mun tuottavuus-suhde on pikemminkin 8C-0.2C. Ja kun on päättää työpäivänsä tuntien moista ‘tuottamattomuutta’ ei kuoriudu kovin hyvää ja motivoivaa ponnistuspistettä uudelle, tehokkaalle päivälle vaan v-käyrä on valmiiksi korkealla. Mitä tälle sitten voi tehdä? Mikä ajaisi parempaan tehoon varsinaisen luomisen ja materiaalin tuottamisen suhteen?

Tuskailen tässä artikkelin kirjoittamisen suhteen, mutta kuvio pätee tietenkin mihin tahansa haastavaan: procrastination iskee yllättävän helposti ja taka-vasemmalta…

Mikä siis neuvoksi? Noh, alla muutama juttu jota olen kirjoittamiseni ruotuun laittamiseksi kokeillut.

 

Pelkistä

Yksinkertaista ympäristö: nettiyhteys pois, käytä mahdollisimman yksinkertaista editoria, puhelin pois K-O-K-O-N-A-A-N. Räjäytä WLAN –mokkula.

 

Tuplaa aineenvaihdunta

Kiihdytä itsesi ylikierroksille. Määritä etukäteen aika, jonka panostat täysin materiaalin tuottamiselle ja huolehdi siitä, että se on mieluummin vähän lyhyt, kuin liian pitkä. Sanotaan vaikka 68 minuuttia.

Hanki kello-sovellus tietokoneeseesi, ajasta tauot ja määritä palkkiot: vaikkapa 20 minuuttia työtä, 4 minuutin tauko. Tauolla kahvin haku, hetki ulkoilmaa, jonkun lyhyen asian hoitaminen. Meditoi tai punnerra (näistä on hyötyä muutenkin, niin kuin tiedät!), tee jotain mikä vie ajatukset totaalisesti hetkeksi pois kirjoittamisesta. Harmistu kun joudut tauolle, innostu kun pääset takaisin tuottamiseen! Homma voisi kellon kanssa tehtynä näyttää vaikka tältä:

Laitetaan kirjoittamiselle pulssi ja kiihkeä rytmi.

Laitetaan kirjoittamiselle pulssi ja kiihkeä rytmi.

Murskaa lepokitka

Alku on vaikea. Lähes aina. Aloita siis millä tahansa. Ja tarkoitan sitä, ihan millä tahansa. Kirjoita vaikka pari kertaa aiheesi otsikko tai ilmaise kirjallisesti hengentuotteesi alkuun miten syvältä koko projektin ajattelet juuri nyt olevan.

Nuo alatyylin ilmaisut nimittäin saa kohtuu helposti poistettua kakkoskierroksen editoinnissa, mutta ne ovat todella tärkeitä lepokitkan murskaajia jos tuntuu että kynä ei kulje. KOKEILE!

Ja lisää tuskaa on tulossa.

Kritiikki pois. Ehkä yksi parhaista neuvoista mitä olen saanut kirjoittamisen suhteen on se, että työtä pitää tehdä kahden kierroksen systeeminä:

  1. Ensin kirjoitetaan teksti ja sitä ei editoida millään tavalla. Kynä kulkee ja vaikka huomaisit jonkun virheen jatkat välittömästi eteenpäin
  2. Vasta toisella kierroksessa palataan tekstiin ja tutkitaan sitä kriittisesti.

No niin. Tämän polleasti kirjoittamani tekstin jälkeen voisi kuvitella, että allekirjoittaneella se kirjoitustyö nyt sujuu kuin rasvattu. BS. Ei suju. Tuskaa se on silti.

On kuitenkin muistettava, että jostain pitää lähteä liikkeelle ja näistä muutamista vinkeistä on ollut minulle PALJON apua.

Mitä juttuja sinä käytät kynäsi aktivoimiseksi? Jaa tietosi ja tee maailmasta parempi. Kiitos