.entry-dateline { display: none; }

Tervetuloa matkalle.

Uudistus jo pelkkänä sanana on pelottava, mutta se antaa myös lupauksen. Lupauksen paremmasta.

No niin. Kutsun sinut nyt mukaani matkalle. Matkan pituus voi olla sinulle elämäsi mittainen, jos oikein hyvin onnistaa. Vaikka se olisi lyhyempikin uskallan luvata jokaisesta hetkestä jonka uhraat itsesi uudistamiselle paljon hyvää.

No mutta mistä matkasta oikein tässä nyt puhun?

Puhun matkasta, jossa orastavan uudistumisen toiveen kautta kuljetaan erilaisten haasteiden, onnistumisien, kirvelevien tappioiden ja kärsivällisen työn kautta lopulta tilanteeseen jossa jokin on muuttunut. Tämä jokin voi olla vaikkapa joku sinun tapasi tehtä työtä.

Sellainen tapa, jonka olet halunnut jo pitkään muuttaa — tietäen ettei nykyinen tapasi palvele sinua. Se ei tuo niitä tuloksia joita haluat.

Haluan aloittaa tämän yhteisen taipaleemme pohdinnalla. Pohtia uudistumista eri näkökulmista, pilkkoa se pieniksi palasiksi ja selkeyttää kokonaiskuvaa. Seuraavissa kirjeissä sukellamme sitten syvemmälle osa-alueisiin.

Rakastan kysymyksiä, uskon että kysymykset avaavat enemmän mahdollisuuksia uudistua kuin mikään muu (esimiehet huomio! :)). Siksi aloitankin parilla kysymyksellä:

Miksi uudistustaidon pohtiminen on tärkeää? Miksi emme vain hyppää eteenpäin ja aloita tekemään asioita uudella tavalla?

Rohkenen väittää tässä kohdassa seuraavaa: jos uudistuminen on niin helppoa, ettei se vaadi pysähtymistä, pohtimista ja suunnittelua

a) Asiat joita saat muutettua, ovat sinulle lähes hyödyttömiä, vaikutukseltaan pieniä

tai

b) Olet taitava johtamaan itseäsi ja tekemistäsi. Niin taitava, että haluaisin keskustella kanssa, oppia ja kuulla miten sinä uudistut.

Todella merkitykselliset asiat ovat vaikeita muuttaa. Esimerkkeinä:

Meidän on vaikea uudistaa

  • Totuttua tapaamme tehdä töitä
  • Tapaamme reagoida ihmisiin ja tietynlaisiin tilanteisiin
  • Ruokailutottumuksiamme
  • Tapojamme liikkua ja harjoittaa muita terveellisiä elämäntapoja (jos et muuten usko, kysy lähimmältä personal trainerilta, miksi hänen ammattinsa on olemassa).

Siispä, nyt aloitamme pohdinnalla.

Aina kun uudistumisesta tai muutoksesta puhutaan, on suurin haaste yleensä siinä että kokonaisuus on liian monimutkainen. Siksi haluan matkamme aluksi asettaa rajoja. Tehdä keinotekoisesti pelikentastä vähän pienemmän. Siis aluksi.

Ennen seuraavaa tekstiäni heitän sinulle muutaman kysymyksen. Pohdi niitä ja tuo vastaukset mukanasi kun sitten tapaamme seuraavassa tekstissäni.

Tässä kysymykset:

Minkä asian sinä haluaisit uudistaa elämässäsi?

Oletko jo koittanut uudistaa tätä asiaa?

Jos olet…

Miksi et onnistunut?

Jos et ole…

Miksi aloittaminen ei onnistunut?

 

Seuraavassa tekstissäni analysoin kysymyksiä ja astumme taas askeleen eteenpäin. Uudistumisen matkalla.