.entry-dateline { display: none; }

3 VINKKIÄ JOIDEN AVULLA SAAT ENEMMÄN AIKAAN PÄIVÄSSÄSI.

Tänään aloitamme tuomaan käytännön arkeen asioita, joissa voi hyödyntää päiväkirjaa ja kalenteria.

Tässä vinkissä on kolme askelta:

 1. Päiväkirjaan listataan kolme tärkeintä huomenna tehtävää asiaa
 2. Kirjoitetaan valitut kolme asiaa kalenteriin ja määritetään tekoaika
 3. Asetetaan muistutukset kännykkään

Mutta, odotahan vielä hetki. Käydään kohta hieman tarkemmin läpi mistä kussakin kohdassa on kyse. Sitä ennen kuitenkin pieni motivointi.

Keskustelen ihmisten kanssa paljon kokeilemisesta. Kyseenalaistan voimakkaasti ihmisten vastahakoista asennetta kokeiluja kohtaan. Kysynkin usein:

Mitä voit hävitä kokeilemalla jotain uutta asiaa, vaikka 15 minuutin verran päivittäin kahden viikon ajan?

Kokeilu, joka kestää

 • 2 viikon ajan,
 • 5 päivää viikossa,
 • 15 minuuttia päivässä

kuluttaa elämästäsi 2,5 tuntia.

Jos kokeilun lopputulos on vähänkin positiivinen ja tuo uusia, hyviä asioita elämääsi, onko 2,5 tuntin ‘säästö’ liian iso riski ja uhraus? Kannattaako se jättää tekemättä? Uskallatko?

Kokeillaanpa siis seuraavat kaksi viikkoa alla olevaa ohjelmaa:

1 Kolme asiaa päiväkirjaan

On ilta. Ennen nukkumaan menoa (tai missä tahansa kohdassa iltaa, kun on sopiva, rauhallinen, keskittymistä tukeva hetki) otat esiin tyhjän sivun päiväkirjasta.

Otsikoit sivun huomisen päivämäärällä. Alat kirjoittaa otsikon alle ranskalaisten viivojen avulla asioita, joita sinun pitää huomenna tehdä. Voit kirjoittaa aivan vapaasti mitä tahansa asioita, jos onnistut ‘tyhjentämään pääsi’ kaikista tekemättömistä asioista saatat jopa samalla edesauttaa sitä, että saat rauhallisemman unen itsellesi!

Hyvä. Nyt sinulla on asioita listattuna ja siirryt seuraavalle tyhjälle sivulle, jonka jälleen otsikoit huomisen päivämäärällä (eli samoin, kuin ensimmäisen sivun).

Tälle sivulle kirjoitat VAIN 3 ASIAA EDELLISELTÄ SIVULTA.

Teet siis rankkaan priorisointia ja poimit kolme tärkein asiaa huomiselle.

2 Kolme asiaa kalenteriin

Seuraavaksi otat kalenterista auki sivun, josta löydät huomisen päivän. Nyt tehtäväsi on arvioida aiemmin valitsemasi kolmen tehtävän suhteen, jokaiselle erikseen:

 • Kuinka kauan tehtävän tekeminen kestää
 • Missä kohtaa päivää tehtävä on helpoin tai järkevin tehdä
 • Kuinka paljon valmistautumisaikaa tarvitset ennen tehtävän aloittamista (pitääkö sinun siirtyä jonnekin, tarvitseeko sinun kerätä jotain tarvikkeita, puuttuuko sinulta jotain tietoja tms. mitä tarvitset asian tekemiseen)

Kun olet tehnyt nämä arviot, kirjoita kalenteriin nuo kolme valitsemaasi tehtävää, valitsemallesi kellonajalle ja varaa merkitsemällä kalenterista tarpeellinen aika jokaiselle kolmelle tehtävälle.

3 Muistutukset kännykkään

Nyt on aika valjastaa matkapuhelin tukemaan tehtävääsi. Katso siis kalenterista äsken kirjaamasi aloitusaika jokaiselle tehtävälle erikseen, vähennä ajasta tarvittava valmistautumisaika ja aseta hälytys kännykkään.

Siinäpä se.


 

Aluksi tähän saattaa mennä enemmän aikaa, mutta kun toiminta tulee sinulle tutuksi se on hyvin helppoa, kevyttä ja vähän aikaa kuluttavaa.

Ja uskomattoman hyödyllistä.

Vielä lopuksi muutama ajatus tekemisen tueksi:

 • Muista, että mikään ei valmistu hetkessä. Aluksi voi olla, että saat tehtyä vain yhden tehtävän tai et yhtään. Anna itsellesi aikaa, ja yritä seuraavana päivänä uudelleen!
 • Kun kännykkäsi hälyttää ja tehtävän tekeminen on käsillä, kunnioita sitä. Älä anna muiden asioiden mennä edelle.
 • Kun joskus kuitenkin käy niin, että jokin tärkeämpi asia ‘ajaa yli’, kirjaa ylös minkälainen asia se oli. Mieti seuraavaa päivää suunnitellessasi olisiko sinulla joku keino välttää vastaanvanlainen tilanne tulevaisuudessa?
 • Säännöllisyys on voimaa. Pyri siihen, että teet ohjelman mukaisesti. J-o-k-a-i-n-e-n ilta. Ja p-ä-i-v-ä. Vaikka joskus jokin osa tulisi tehtyä hieman huonommin tai huolimattomammin, pidä kiinni siitä että teet sen edes jollain tavalla.

Pisimmälle pääsee se, joka jaksaa aina — ja yhä uudelleen — aloittaa alusta.

 

Kiitokset että luit tekstini,